Åke Larsson i skånska Vittsjö är Saabman ut i fingerspetsarna. Sedan mitten av 70-talet tycks det alltid ha funnits minst en Saab i hans garage.

Och sedan 1986 finns där en särdeles fin Sonett II av 1968 års modell. Det är en omhuldad bil, och det har den alltid varit. Den köptes ny av en 50-årig dam i Lund, och den blev shoppingbil i ordets rätta bemärkelse. Åke berättar att de dryga 3.000 mil damen körde med bilen fram till försäljningen 1983 uteslutande kördes i hemstaden!
Förutom en resa till systern i Ljungby.

1arsake

I tre år stod sedan bilen praktiskt taget stilla innan Åke fick nys om den. Trots att bilen var en typisk lågmilare behövde den litet omsorg. Det blev till exempel ny lack och nytt innertak, elegant monterat av den händige Åke själv.

När bilen var på lackeringsstadiet passade Åke på att rensa bort all gammal, potentiellt förrädisk underredsmassa, och så gav han chassi och trösklar en rejäl omgång med mörkgrå chassifärg.

Interiören är perfekt, med den svartkrackelerade instrumentpanelen i fullständigt nyskick. Mattor och dörrpaneler är också lika fina. Det här är uppenbarligen en mycket omhuldad bil, men det är ingen sommarbil. Åke använder den sällan på sommaren, för då blir det för varmt, och aldrig på vintern för då sätter vädret stopp för nöjesturerna.

Vid det här laget har den fina 68:an rullat drygt 5.000 mil. Sedan Åke Larsson övertog vagnen finns varje kilometer dokumenterad. Det har blivit en utflyktsberättelse som nu fyller tre tjocka pärmar och som berättar om bilens, och Åkes, möten med Saabfolk, både mark- och luftburet.

Du minns väl att Saab är bilen med flygkvalitet?