Text: Johnny Johansson
Det har skrivits om modellbilar i Sonettvärlden förut, senast i nr 3/1998. Då författades en utförlig artikel av den tyske Saabentusiasten och –samlaren Wolfgang Schmel. Men det är 18 år sen, och det har hänt en hel del sen dess, så vår tidnings redaktör tyckte det var dags igen, och gav mig uppdraget att skriva en ny artikel. Även om jag samlat på modellbilar i många år, så kan jag inte allt om alla modeller och tillverkare. För den här artikeln har jag fått mycket hjälp av Wolfgang Schmel och hans Saab Archive, http://www.saab-archive.com/ . Han har också en webbutik, där han säljer modellbilar, litteratur och annat.

  För många tusen år sen lärde sig människan att samla. Man upptäckte fördelar med det, t.ex. här uppe i Norden samlade man mat under hösten för att överleva vintern. Idag behöver vi inte samla, vi kan gå till affären varje dag och köpa det vi behöver.

  Men det här beteendet, och behovet av att samla, sitter kvar i våra gener än idag. Men nu visar det sig på annat sätt, ofta som en hobby. Vi som är intresserade av bilar, har kanske en eller ett antal hobbybilar, ofta någon äldre modell som vi kanske minns från vår ungdom.

  Andra samlar på modellbilar, kanske modeller av den bil man har, eller de bilar man haft. För en del räcker inte det, man vill ha alla modeller av t.ex. en viss bilmodell eller ett visst bilmärke. Det finns de som inte nöjer sig med det heller, samlarbehovet är ännu större. Jag har närmare 4 000 modellbilar i min samling, av dem närmare 700 Saabar, inklusive 69 Sonetter.

  Under åren 1956 och 1966-1974 tillverkades Sonetten i totalt drygt 10000 exemplar, ungefär vad dagens största biltillverkare producerar under ett par timmar. En mycket ovanlig bil som tillverkades för 40-50 år sen, och som därför inte så många borde känna till. Då kan det tyckas förvånande att det ändå finns en hel del modellbilar av Sonetten, och att ett flertal tillverkare fortfarande tillverkar nya modeller. Nu finns det så många modeller, att jag har delat upp artikeln i tre delar, den första delen behandlar modeller av Sonett I.

  De allra flesta modellbilar tillverkas numera i Kina, de tillverkas i stora serier på flera tusen exemplar. Även mindre, begränsade serier på några hundra eller något tusental modeller förekommer. De modeller som inte är avsedda som leksaker, utan avsedda för samlare, är numera i regel av hög kvalitet, fint detaljerade och välgjorda. Prisläge c:a 200 till 800 kr. Priserna kan variera en hel del mellan olika handlare. Det finns också mindre företag eller privatpersoner i Europa som tillverkar mindre serier eller enstaka modeller, helt eller delvis handgjorda. Det betyder högre pris, prisläge 1000 till 2000 kr eller mer, men inte alltid bättre kvalitet. En helt handgjord modell kan ha lite ojämna ytor, inte helt korrekta proportioner och sämre detaljkvalitet. Men å andra sidan, det kan vara en unik modell som bara du, eller ett fåtal andra, har i sin samling.

  Den vanligaste skalan för modellbilar är 1:43, men ett flertal andra skalor förekommer, både större och mindre. Av de mindre skalorna är 1:87 (modelljärnvägsskalan H0) vanligast. 1:18 är en vanlig skala för större modeller. 

  Det vanligaste materialet är vitmetall, som är en blandning av bly, tenn, antimon och koppar. Det har en ganska låg smälttemperatur, kan gjutas i formar av silikongummi. Ett annat vanligt material är resin, ett plastmaterial, lätt att gjuta, men sprödare och ömtåligare än vitmetall. Det finns också modeller i trä, då är det handgjorda modeller, tillverkade i något eller några enstaka exemplar.

Saab Sonett I

Autosculpt

Autosculpt, skala 1:43 och 1:100 Material: Resin blandat med aluminiumpulver

Den engelska firman Autosculpt Miniatures började tillverka modellbilar på 80-talet, de två första Saabmodellerna kom 1993. Sonett I i skala 1:100 började tillverkas 1998, då man också gjorde 20 exemplar speciellt för ”International Saab Club Meeting Gaydon, UK” (modellen till höger på bilden). 1:43-modellen kom året efter.

  Modellerna från Autosculpt gjuts i ett stycke ihop med plattan som modellen står på. Välgjorda och detaljerade, även de små modellerna, som bara är 35 mm långa, är fint detaljerade.

Beny Box

Beny Box, skala 1:43 Material: Vitmetall

Bakom Beny Box finns schweizaren Beny Lutz, som tillverkar handgjorda modeller i små serier, i första hand Volvomodeller. 1985 gjorde han sin första Saabmodell, en 900 Turbo 16 Aero, 1995 kom hans andra Saab, den här Sonett I:an, som tillverkades i 35 numrerade exemplar, i färgerna blå, gul, röd och vit med blå rand.

Editions Atlas

Editions Atlas, skala 1:43 Material: Resin

I början av år 2014 kom ett erbjudande från Editions Atlas om att man kunde prenumerera på en serie modellbilar kallad ”Saab Car Museum Collection”. De hade varit på museet och skannat av bilarna som finns där. När man prenumererar, får man en modell ungefär var fjärde vecka. Serien ska omfatta c:a 45 modeller, så det tar över tre år innan man fått alla modellerna. Det är fina modeller till ett lågt pris, c:a 240 kr/st. Sonett I:an är modell nr. 9 i serien. Modellerna tillverkas av IXO, som tillverkar modeller under flera namn: IXO, Altaya, Premium X, Triple9, PCT. Den här vita Sonett I:an, på samma vita sockel, säljs också under namnet PCT, till ett betydligt högre pris. Den kan också finnas i andra färger, under annat namn. T.ex. har det nu kommit en röd I:a från Premium X.

Nordland Scale 43

Nordland Scale 43, skala 1:43 Material: Resin

Saab Facett är ett hembygge av Sigvard Sörensson (Sörensen?), byggd på Sonett I, chassinr. 4, som från början hade grön kaross. Det här är en mycket fin och exklusiv, handbyggd modell av Facetten. År 2013 tillverkade den tyske Saabentusiasten Peter Haubold totalt 30 färdigbyggda modeller, hälften röda och hälften vita, och 50 byggsatser. Den färdigbyggda modellen kostade över 2000 kr.

Norev – Provence Moulage

Norev – Provence Moulage, skala 1:43 Material: Resin

Norev startade år 1946 i Frankrike, tillverkade i början mest leksaker. För några år sen tog man över ett annat franskt märke, Provence Moulage, och tillverkar numera också fina samlarmodeller, som den här Sonett I:an.

Premium X

Premium X, skala 1:43 Material: Metall

Premium X-modellerna utvecklas av Premium & Collectibles Trading Co. Ltd. I Kina. Det är fina modeller, olika versioner och färger av samma modell kan också tillverkas under andra varunamn, som Triple 9 och Whitebox. Samma tillverkare producerar också modellerna till Editions Atlas ”Saab Car Museum Collection”. Den här röda I:an kom i september 2015.

Rudanko

Markku Rudanko, skala 1:14 Material: Trä

Markku Rudanko, med firma Woodplanet, är en finsk träskulptör som skulpterar möbler, träskor, fordon och mycket annat på beställning, som t.ex. den här Sonett I:an, som han skulpterat med viss konstnärlig frihet. Den är inte helt måttriktig eller skalenlig.

Saab prototypes

Saab prototyp, skala 1:10 Material: Trä
Saab prototyp, skala 1:10 Material: Trä

Det här är Rolf Melldes prototypmodeller av Sonett I, tillverkade 1953-54, troligen i Saabs modellverkstad. Rolf Mellde var teknisk direktör på Saab och den drivande kraften bakom Sonett I. De sex Sonett I:or som byggdes var ju avsedda för tävling i första hand, så den röda modellen är väl ett förslag till en mer civil variant, lämpligare för dagligt bruk.

Tetsuya Hori

Tetsuya Hori, skala 1:16 Material: Trä

År 2000 tillverkade japanen Tetsuya Hori den här modellen, i ett exemplar, för den japanska Saabklubben. Det tog honom tre månader, han använde lönn, rosenträ, ebenholts, mässing och en pet-flaska (för vindrutan).

Tin Wizard

Tin Wizard, skala 1:43 Material: Vitmetall

Thomas Wolter, med firman Tin Wizard, Tyskland, började tillverka modellbilar i små serier 1979. De här fina Sonett I-modellerna började tillverkas 1997 i färgerna vit (chassinr. 1, tillhör Saabmuseet), röd (chassinr. 3, ägs av vår medlem Gösta Jakfors) och blå (chassinr. 5, tillhör Saabmuseet). Sonett I från Tin Wizard finns också som byggsats.

Tin Wizard, skala 1:43 Material: Vitmetall

Året därpå kom en begränsad upplaga, 250 numrerade exemplar, av den vita I:an i det utförande som den kördes av Erik Carlsson och Torsten Åman i 1989 års ”Mille Miglia”.

  År 1999 tillverkade Tin Wizard, på uppdrag av Wolfgang Schmel, en liten upplaga på bara 30 numrerade exemplar av den gröna I:an. Det är chassinr. 4, den som byggdes om till Facett på 60-talet, men som under senare år har renoverats och fått tillbaka sin gröna originalkaross av den tyske Saabentusiasten Klaus Müller-Ott.

  År 2002 kom en liten upplaga på 40 numrerade exemplar, beställd av den holländske samlaren Willem v. d. Klis, av den blå I:an i det utförande som den kördes av Erik Carlsson från Maastricht till Monte Carlo i ”2001 Monte Carlo Challenge”. Den här modellen har en förare i förarsätet, men det ser inte ut som Erik Carlsson. Certifikat medföljer de här tre modellerna.

Karl Wöhr

Karl Wöhr, skala 1:18 Material: Trä

År 1988 gjorde den tyske Saabentusiasten Karl Wöhr sex st. Sonett I-modeller. Fint träarbete, men inte helt korrekt måttmässigt, hel soffa i sittbrunnen istället för två stolar.

Saab Sonett II och V4

The Essence of the Car

The Essence of the Car, skala 1:43 Material: Resin

Det engelska företaget The Essence of the Car tillverkar en variant av modeller, där man utesluter alla detaljer och koncentrerar sig på bilens grundform. Hela modellen, förutom hjulen, som monteras efteråt, gjuts i ett stycke. Bland de sex Saabmodeller man tillverkar, finns den här modellen av Catherina, den prototyp som var Sixten Sasons förslag till den kommande Sonett II. Modellen finns i två varianter, med och utan tak.

Chris De Koning

Chris De Koning, skala 1: 20 Material: Trä

Chris De Koning är en holländsk träskulptör som tillverkat olika slags Saab- och Volvomodeller: Större serier i skala 1:43, gjutna i metall, helgjutna eller i halvrelief på träplatta. 1:43-modeller i resin i mycket små serier. Enstaka trämodeller med hjul av plast i skala 1:20, bara på beställning. Det finns resinmodeller av Catherina och trämodell(er) av Sonett II. Tyvärr har jag ingen bild på hans Sonettmodeller, bilden visar en Saab 96 i skala 1:20, som han delvis karvat ut från en träbit.

Ark Models

Ark Models, skala 1:8 Material: Lexan

I slutet av 90-talet tillverkade Arie Kerrels, Belgien, ett mindre antal vakuumformade karosser för radiostyrda modeller i skala 1:8, här en Sonett II. Materialet är transparent, när man färdigställer modellen målar man den på insidan.

Artapo

Artapo, skala 1:87 Material: Resin

Den tjeckiska firman Artapo tillverkar små handbyggda modeller i skala 1:87. Sonett II i flera olika färger började tillverkas år 2006.

Autosculpt

Autosculpt (II), skala 1:43 och 1:92 Material: Resin blandad med aluminiumpulver
Autosculpt (V4), skala 1:43 och 1:92 Material: Resin blandad med aluminium pulver

Den engelska firman Autosculpt Miniatures började tillverka modellbilar på 80-talet, de två första Saabmodellerna kom 1993. Sonett II och V4 i skala 1:92 började tillverkas 1994, 1998 gjorde man också 20 exemplar av vardera modellen speciellt för ”International Saab Club Meeting Gaydon, UK” (modellen till höger på bilden). 1:43-modellerna kom 1999 (Sonett V4) och 2001 (Sonett II).

Modellerna från Autosculpt gjuts i ett stycke ihop med plattan som modellen står på. Välgjorda och detaljerade, även de små modellerna är fint detaljerade.

Editions Atlas

Editions Atlas, skala 1:43 Material: Resin

I början av år 2014 kom ett erbjudande från Editions Atlas om att man kunde prenumerera på en serie modellbilar kallad ”Saab Car Museum Collection”. De hade varit på museet och skannat av bilarna som finns där. När man prenumererar, får man en modell ungefär var fjärde vecka. Serien ska omfatta c:a 45 modeller, så det tar över tre år innan man fått alla modellerna. Det är fina modeller till ett lågt pris, c:a 240 kr/st. Sonett II:an är modell nr. 14 i serien. I juni 2016 kom en V4 också, som nr. 32 i serien.

Editions Atlas V4 Rally

Editions Atlas har också en serie rallybilar med liknande prenumeration. Där ingår en modell av den Sonett V4 som kördes av Simo Lampinen och Arne Hertz i Monte Carlo Rallyt 1969.

Modellerna tillverkas av IXO, som tillverkar modeller under flera namn: IXO, Altaya, PremiumX, Triple9, PCT. Samma modeller som Editions Atlas kan finnas under andra namn, då vanligtvis till ett högre pris.

Griffin Mini

Griffin Mini, skala 1:43 Material: Tenn

Den engelska firman Kevin Mason Diecast tillverkade de här modellerna av en rallyutrustad Sonett V4 åt Iain Hodcroft, England, år 1995. Modellerna göts i tenn i ett stycke tillsammans med plattan de står på. Två varianter gjordes, silver- och bronspläterad, 100 ex av varje. Bulan på motorhuven är förskjuten 35 mm åt höger på Sonett V4, på de här modellerna har den placerats för långt åt höger.

Neo Scale Models

Neo Scale Models, skala 1:43 Material: Resin

Neo Scale Models är en ganska ung holländsk modellbilstillverkare. Man startade år 2007 med ambitionen att tillverka modellbilar av hög kvalitet för samlare. Den första modellen var en Saab 95 och man har gjort ett flertal Saabmodeller. Man tillverkar också modeller i skalorna 1:18 och 1:87. År 2012 kom de här fina Sonett II-modellerna, den röda i en begränsad upplaga på 500 ex. och den blå, gjord för ”Model Car World” i Tyskland, i en begränsad upplaga på 300 ex.

Neo  V4

Året därpå kom den här Sonett V4 i en begränsad upplaga på 500 ex.

Somerville

Somerville, skala 1:43 Material: Vitmetall

Den engelske, passionerade och självlärde modellbilstillverkaren Doug McHard jobbade först med prototyptillverkning hos Dinky Toys. Därefter, år 1978, startade han sin egen firma Somerville Models Ltd., och började tillverka modeller av högsta kvalitet. Efter att ha signerat ett fint kontrakt med Saab Automobile AB, kom hans första Saabmodell år 1981. 1985 kom den första Sonettmodellen, en mycket fin modell av förserie-II:an från 1966, monterad på en sockel av trä. Bakre delen av karossen, med luckan och baklamporna, är lackad mattsvart, troligen beroende på att den delen sitter ihop med underdelen av modellen.

Somerville II

År 1994 kom några varianter av Sonett II, som ska vara årsmodell 1967, men modellerna stämmer inte helt med den serietillverkade 67:an. Främre blinkers sitter ovanför strålkastarna som de gör på 66:an, på 67:an sitter blinkers nedanför strålkastarna, på båda sidor om grillen. Luftutsläppet bakom sidorutan saknas. Den röda och den i guld/bronsmetallic (två varianter finns, den ena mer guld och den andra mer brons) har bakdelen svart som den första modellen, de andra två, vit och mörkgrön, har bakdelen lackerad i karossfärgen Några varianter på interiörfärger förekommer, och tre olika nummerskyltar. Den röda modellen har regnr. EFY 187. Det numret fanns på chassinr. 11, en röd 66:a, som först hamnade hos Saab i Trollhättan. Där användes den till bl.a. fotografering. Den siste svenske ägaren, vår förre medlem Lars Einar i Oxelösund, sålde den till Japan i slutet av 80-talet. Kanske var det den här Sonetten Somerville hade att utgå ifrån när man gjorde den första Sonettmodellen? Den modellen har regnr. P 60747, kanske hade Sonetten med chassinr. 11 det regnumret när den var ny, innan vi bytte till nytt regnr-system med tre bokstäver och tre siffror? Det finns också byggsatser av den här modellen.

Somerville II Rally

Samma år kom också de här två rallyutrustade Sonetterna, lika fina och välbyggda som de andra modellerna. Det här är modeller av de två Sonetter som Erik Carlsson och hans fru Pat Moss körde i rallytävlingen Coupe des Alpes 1966. Pats röda Coupe des Alpes-Sonett verkar vara försvunnen sen många år tillbaka, men Eriks Sonett ägs nu av vår medlem Sverker Dahl, som har sett till att den numera är renoverad och i fint skick, och med Eriks autograf på taket (Autografen finns inte på modellbilen). Det finns också byggsatser, då kan man välja vilken av de två varianterna man vill bygga.

Okänd

Okänd Material: Trä

Den här modellen vet jag inget om, kan bara gissa. Kan vara en prototypmodell från Saab, använd för vindtunneltester. Vissa detaljer på modellen tyder på det, storleken kan vara skala 1:5.

Saab Sonett III

Ark Models

Ark Models, skala 1:8 Material: Lexan

I slutet av 90-talet tillverkade Arie Kerrels, Belgien, ett mindre antal vakuumformade karosser för radiostyrda modeller i skala 1:8, här en Sonett III. Materialet är transparent, när man färdigställer modellen målar man den på insidan.

Autosculpt

Autosculpt, skala 1:92 Material: Resin blandat med aluminiumpulver

Den engelska firman Autosculpt Miniatures började tillverka modellbilar på 80-talet, de första Saabmodellerna kom 1993. Sonett III i skala 1:92 började tillverkas 1998, samma år gjorde man också 20 exemplar speciellt för ”International Saab Club Meeting Gaydon, UK” (modellen till höger på bilden). På bilden finns också ett vinterdiorama med en insnöad Sonett III. Autosculpt gjorde ett mindre antal sådana på beställning av den engelske Saabentusiasten och –samlaren Iain Hodcroft.

Autosculpt, skala 1:43 

:43-modellen kom också 1998, men 1999 kom en ny version, då den första, den bakre modellen på bilden, hade fel proportioner (för hög).

  Modellerna från Autosculpt gjuts i ett stycke ihop med plattan som modellen står på. Välgjorda och detaljerade, även de små modellerna är fint detaljerade. Man tillverkar fortfarande modeller från sitt stora modellprogram, men gör inga nya modeller.

Card Collectables

Card Collectables, skala 1:40 Material: Kartong

Phil Chapman, England, startade 1993 med olika Saabmodeller, här en Sonett III 1974. som klippark. Man får klippa/skära ut modellen, vika ihop och limma den och sätta den på en sockel som också klipps ut och viks ihop från ett ark.

Chris De Koning

Chris De Koning är en holländsk träskulptör som tillverkat olika slags Saab- och Volvomodeller: Större serier i skala 1:43, gjutna i metall, helgjutna eller i halvrelief på träplatta. 1:43-modeller i resin i mycket små serier. Enstaka trämodeller med hjul av plast i skala 1:20, bara på beställning. Det finns trämodell(er) av Sonett III. Tyvärr har jag ingen bild på hans Sonettmodeller.

Editions Atlas

Editions Atlas, skala 1:43 Material: Resin

I början av år 2014 kom ett erbjudande från Editions Atlas om att man kunde prenumerera på en serie modellbilar kallad ”Saab Car Museum Collection”. De hade varit på museet och skannat av bilarna som finns där. När man prenumererar, får man en modell ungefär var fjärde vecka. Serien ska omfatta c:a 45 modeller, så det tar över tre år innan man fått alla modellerna. Det är fina modeller till ett lågt pris, c:a 240 kr/st. Sonett III:an, årsmodell 1971, är modell nr. 27 i serien.

Modellerna tillverkas av IXO, som tillverkar modeller under flera namn: IXO, Altaya, PremiumX, Triple9, PCT. Samma modeller som Editions Atlas kan finnas under andra namn, då vanligtvis till ett högre pris.

Griffin Models – GB

Griffin Models – GB, skala 1:43 Material: Kol

Den engelska firman Griffin Models (ej att förväxla med Griffin Models i  Bulgarien, som tillverkar exklusiva, handgjorda Saabmodeller i prisklassen 2000 kr) tillverkade år 2002 100 st. av den här modellen. Ser ut att vara en avgjutning av Universal Hobbies’ modell av Sonett III 1973/74. Gjuten i kol (”Made with deep mined coal”) i ett stycke tillsammans med sockeln.

Jim Simpson

Jim Simpson, skala 1:24 Material: Resin

Tillverkad av Jim Simpson från Seattle, USA, i ett litet antal. Vet inget mer om den här modellen.

Matchbox – Lesney

Matchbox – Lesney, skala 1:55 Material: Metal

Matchbox är ett populärt leksaksvarumärke som infördes av Lesney Products 1953 och nu ägs av Mattel Inc. Den första versionen av Sonett III:an, med öppningsbar bakruta, började tillverkas i England 1972. Den finns i flera nyanser blåmetallic. En mycket ovanlig variant är den vita, som bara såldes i USA. Också den i rödmetallic är ovanlig, såldes bara i Sydamerika. Inte helt rätt proportioner, t.ex. sitter framhjulen lite för långt bak, bakrutan är för mycket böjd. Hjulen passar inte till modellen. Tillverkare av billiga leksaksbilar använder ofta samma hjul, ett standardhjul, till många olika modeller. 

Matchbox III

År 1985 kom en ny, förenklad utgåva, i olika färger och med olika dekor, under namnet Super GT. Bakrutan är inte öppningsbar, interiör saknas och glasrutorna är inte genomskinliga. De första två åren tillverkas modellerna fortfarande i England, men fr.o.m. 1987 tillverkas de i Kina.

Okänd tillverkare

Okänd tillverkare, skala 1:55 Material: Plast

  Tillverkad i USA, verkar vara en förenklad kopia av Matchbox.

Okänd tillverkare skala 1:57 Material: Resin

 Byggsats, tillverkad i USA, avsedd för bilbana. Finns i många olika färger, verkar vara en kopia av Matchbox.

Rudanko

Rudanko, skala 1:16 Material: Trä

Markku Rudanko, med firma Woodplanet, är en finsk träskulptör som skulpterar möbler, träskor, fordon och mycket annat på beställning, som t.ex. den här Sonett III:an, som han skulpterat med stor konstnärlig frihet. Den har inte rätt proportioner, hjulen är för små.

Sohbi

Sohbi, skala 1:55 Material: Metall

Enkel och billig leksak, tillverkad i Kina. Finns i olika färger och med/utan olika dekor, interiör och genomskinliga glasrutor.

Stinie-Wilcox Modelle

Stinie-Wilcox Modelle, skala 1:43 Material: Kartong

  Klippark från England. Man får klippa/skära ut modellen, vika och limma ihop den.

Tin Wizard

Tin Wizard, skala 1:43 Material: Vitmetall

Thomas Wolter, med firman Tin Wizard, Tyskland, började tillverka modellbilar i små serier 1979. De här fina modellerna av Sonett III började tillverkas 1999. Finns i två versioner, årsmodellerna 1970 och 1974. Inte helt rätt proportioner, modellen är 2-3 mm för smal. Båda versionerna finns också som byggsats.

Universal Hobbies

Universal Hobbies, skala 1:43 Material: Metall

Ganska fina, välbyggda modeller tillverkade i Kina. Säljs under olika namn, förutom Universal Hobbies, också Jumbo Way, Eagle Collectibles, Saab Model Car Collection. Modeller av årsmodellerna 1972-74 började tillverkas år 2001. År 2004 visades den röda, årsmodell 1971, på leksaksmässa i Nürnberg, men verkar ha tillverkats i bara ett mycket begränsat antal.

Wheeler

Wheeler, skala 1:60 Material: Metall

  Billig leksak, tillverkad i Hong Kong. Ser ut att vara en förenklad och något mindre kopia av Matchbox. Finns i ett par färger.

Yatming

Yatming, skala 1:57 Material: Metall

Billig leksak, tillverkad i Hong Kong. Mycket lik Matchbox, men något mindre. Finns i många olika färger, olika förpackningar. Vissa färger är värmekänsliga, blir ljusare om den t.ex. doppas i varmt vatten. Finns också utan svensk flagga och stripes. Hjulen passar inte, som Matchbox.

Egen tillverkning

Egen tillverkning, skala 1:28 Material: Polyester, glasfiber

1981 började jag jobba i Saabs designstudio, och ville snart testa mina nya modellbyggarkunskaper på ett eget projekt. Det blev den här fantasiskapelsen, en version av min egen III:a, med trimmad turbomotor och halvmeterbreda hjul. Förutom mitt eget exemplar finns två, ej färdigbyggda, exemplar hos två av mina Sonettkompisar, i deras modellbilssamlingar.

Epilogue

Skribenten själv tillsammans med sin modellbilssamling.

En artikel om modellbilar kan aldrig bli helt komplett. Med ojämna mellanrum kommer det nya modeller från olika tillverkare, och så finns det de som tillverkar någon eller några få modeller, främst för egen del och inte för försäljning. De modellerna är ofta svåra att hitta.

Följande Sonettmodeller fanns oktober 2016, till salu hos olika försäljare:

SkalaTillverkareModellÅrsmodellFärg
1:100AutosculptSonett I1956aluminium
1:43Editions Atlas/PremiumXSonett I1956vit, röd
1:43NorevSonett I1956vit
1:43Tin WizardSonett I1956vit ’Mille Miglia’
1:43Tin WizardSonett I1956röd, mörkblå
1:43Tin WizardSonett I1956byggsats
1:43The Essence of the Car1965röd
1:92AutosculptSonett II1967aluminium
1:43Editions Atlas/PremiumXSonett II1967röd
1:43Neo Scale ModelsSonett II1967blåmetallic, röd
1:43SomervilleSonett II1966röd
1:92AutosculptSonett V41968aluminium
1:43Editions Atlas/PremiumXSonett V41969silvermetallic
1:43Neo Scale ModelsSonett V41969bronsmetallic, mörkgrön
1:43Editions Atlas/PremiumXSonett III1971gul
1:55Matchbox LesneySonett III1970blåmetallic
1:55Matchbox Super GTSonett III1970guldmetallic
1:43Tin WizardSonett III1970grön, röd
1:43Tin WizardSonett III1970byggsats
1:43Tin WizardSonett III1973/74gul, mörkröd
1:43Tin WizardSonett III1974byggsats
1:43Universal Hobbies/Eagles RaceSonett III1972orange
1:43Universal Hobbies/Eagles RaceSonett III1973grön, mörkröd
1:57YatMingSonett III1970grön